Seksuele opvoeding
Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind, ook al voor de puberteit. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten.
LOVE-regels
Als je met je kind over seksualiteit wilt praten is het handig om hierbij de vier LOVE-regels gebruiken. Deze vier regels zijn makkelijk om te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE.
- Let op je kind: zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Offline én online.
- Open communicatie: als je open vragen stelt, nodig je je kind uit om iets te vertellen. Sta ook open voor wat je kind zelf aan je vertelt.
- Voorbeeld geven: wees zelf het voorbeeld. Zorg dat je kind zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt.
- Er zijn voor je kind: het is belangrijk dat je kind altijd bij je terecht kan als er iets is.
Wensen en grenzen aangeven
Bij de seksuele opvoeding van je kind is het belangrijk dat je kind voor zichzelf kan opkomen en kan laten merken wat het niet of juist wel wil. Als ouder kun je dit met je kind oefenen.
- Vraag naar de mening van je kind of nodig je kind uit met je in discussie te gaan. Zo leert je kind een eigen mening te vormen.
- Geef complimenten en zorg dat je kind zelfvertrouwen krijgt.
- Laat je kind merken dat het zelf de eigen grenzen en wensen mag bepalen.
- Geef aan dat het belangrijk is nooit over de grenzen van een ander te gaan.
- Leer je kind dat er verschillen zijn tussen prettige en niet-prettige seksuele aanrakingen.
- Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen leren om een aantal vragen voor zichzelf te beantwoorden: als ik meega, is er dan iemand die weet waar ik ben?
- Voor kinderen van alle leeftijden is het spelletje ‘wat zou je doen als …?' zinvol en leuk. Bijvoorbeeld: ‘wat zou je doen als een ander kind je broek naar beneden wilt trekken?'
- Leg het verschil uit tussen leuke en vervelende geheimen. Leuke geheimen mag je voor jezelf houden. Vervelende geheimen zijn niet fijn; die kun je beter vertellen.
- Maak afspraken met je kind. Het is belangrijk dat kinderen vertellen waar ze heengaan. Dit kan op een positieve manier: "Ik wil graag weten waar je bent, want als ik even weg moet, dan kan ik je bereiken".
Tips
- Maak je niet druk als je zoon zich als meisje wil kleden (en omgekeerd); dat is normaal op deze leeftijd.
- Vertel over het verschil tussen homo- en heteroseksualiteit. Dat je verliefd kunt worden op een meisje, maar ook op een jongen.
- Begin al vroeg met voorlichting over veranderingen in de puberteit (in lichaam, gedrag en gevoel). Bereid je dochter nu eventueel al voor op haar eerste menstruatie en je zoon op zijn eerste zaadlozing.