Therapie en behandeling voor kinderen met een beperking
Voor kinderen met een beperking zijn verschillende behandelingen, therapieën en trainingen mogelijk. Informeer bij de arts van uw kind naar de mogelijkheden. Is uw kind al onder behandeling van een fysiotherapeut, ergotherapeut of andere behandelaar? Dan kan deze u wellicht verder adviseren.
De volgende therapieën en behandelingen kunnen uw kind helpen zich verder lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen.
Kinderfysiotherapie
Kinderfysiotherapie is gericht op het ontwikkelen van de fijne en grove motoriek.
Ergotherapie
Ergotherapie is voor het verbeteren van de zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld als er problemen zijn met het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten. Er zijn gespecialiseerde kinderergotherapeuten.
Logopedie
Logopedie richt zich op alle problemen op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken bij baby's, kinderen en volwassenen.
Oefentherapie
Oefentherapie Cesar-Mensendieck helpt mensen om hun lichaam beter te gebruiken. Het richt zich op beweging en vaardigheden. Een kinderoefentherapeut kan kinderen met motorische problemen helpen om spelenderwijs beter te bewegen.
Vaktherapie
Vaktherapie is een verzamelnaam en heet ook wel ‘creatieve therapie'. Het is therapie door te doen, bijvoorbeeld door te bewegen, te voelen, te spelen, te dansen of te zingen. Onder vaktherapie vallen bijvoorbeeld speltherapie, beeldende therapie, muziektherapie, danstherapie, dramatherapie, tuintherapie en psychomotorische therapie. Dat laatste is therapie op basis van lichaamsbeweging.
Speltherapie
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en te helpen.
Speltherapie is geschikt voor kinderen met psychosociale problemen, dus niet alleen voor kinderen met een beperking. Speltherapie kan helpen bij emotionele problemen, bij het verwerken van traumatische ervaringen of bij sociale problemen.
Haptotherapie
Haptonomie is de leer van het gevoel en het gevoelsleven in het dagelijks leven. Haptotherapie is erop gericht mensen in contact te brengen met hun gevoel. Het gaat dan bijv. over voelen, tasten, aanraken en contact met andere mensen. Kinderen met een beperking maken vaak op een andere manier contact dan we gewend zijn. Een haptotherapeut kan helpen om het contact met uw kind te verbeteren. Aanraken met de handen is daarbij belangrijk, omdat het de meest directe vorm van communicatie is.
Er zijn gespecialiseerde haptotherapeuten. Haptonomie kan ook worden ingezet door andere behandelaren. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut die op haptonomische basis werkt.
Behandelingen en therapieën voor kinderen met een meervoudige beperking
Er zijn veel verschillende behandelmethoden, therapieën en ontspanningsmethoden waar uw kind iets aan kan hebben. EMB Nederland is de vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking en hun naasten. Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden vindt u in het ouderhandboek MCG, dat u via de website van EMB Nederland kunt bekijken.
U kunt ook de algemene tips over behandeling en therapie voor kinderen met een meervoudige beperking van EMB Nederland eens lezen.
Door een hulpverlener of zelf doen
Veel therapieën voor kinderen met een meervoudige beperking kunnen gegeven worden door bijv. een fysiotherapeut, ergotherapeut, oefentherapeut, logopedist of andere hulpverlener. Voor sommige behandelmethodes kunt u ook zelf een cursus volgen, zodat u de behandeling kunt combineren met de dagelijkse verzorging thuis. Dit geldt bijvoorbeeld voor Saito Ritmiek en Shantalamassage. U kunt eens navragen bij uw arts of therapeut of zij hiervoor nog tips hebben.