Veranderingen tijdens de zwangerschap

In de zwangerschap verandert je lichaam. Je buik wordt dikker. Je borsten worden groter. De zwangerschap is onder te verdelen in drie fases.

Ontwikkeling van de moeder in de eerste drie maanden
Als je pas zwanger bent, is het normaal dat je heel moe bent. Je kunt last hebben van ochtendmisselijkheid of andere zwangerschapskwaaltjes. Tijdens het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand kan er soms een bloedvat geraakt worden. Je kunt dan een klein beetje bloed verliezen, op het moment dat je ongesteld had moeten worden. Heb je een beetje bloedverlies en geen buikpijn, dan is er meestal niets aan de hand.

Ontwikkeling tijdens het tweede trimester
Van de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich wat beter. De misselijkheid is vaak voorbij en je bent minder moe. Dit is een tijd waarin je je lichamelijk heel goed kunt voelen. Zo rond de twintigste week kun je de baby voor het eerst voelen bewegen. Het kan best zijn dat je je pas later realiseert dat je die kriebels in je buik al eerder hebt gevoeld, maar ze toen niet hebt herkend als bewegingen van je baby. Als je voor de tweede keer zwanger bent, herken je de bewegingen meestal eerder.

De laatste drie maanden van de zwangerschap
In de laatste drie maanden merk je dat je buik flink gaat groeien. Hij gaat je in de weg zitten bij het lopen, zitten en liggen. Je baby wordt groter en je baarmoeder drukt je ingewanden aan de kant. Hierdoor zul je aan het einde van je zwangerschap minder grote porties kunnen eten en vaker moeten plassen. Daarbij kan je vermoeidheid weer toenemen.