Voeding
Als je zwanger bent, is het goed om extra op je voeding te letten. Want gezond eten is goed voor jezelf en je baby. Alle stoffen in jouw voeding krijgt je baby ook binnen. Eet daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk tijdens je zwangerschap.
Goede voeding tijdens de zwangerschap
Goede voeding is tijdens de zwangerschap nog belangrijker dan anders. De baby is ervan afhankelijk. Van de meeste vitamines en mineralen hebben aanstaande moeders en hun baby's een beetje extra nodig. Dat betekent niet dat je tijdens de zwangerschap veel meer moet eten, maar vooral dat de kwaliteit van het eten goed moet zijn. ‘Eten voor twee' is beslist niet nodig. Neem liever een paar kleine maaltijden verdeeld over de dag dan een grote hoeveelheid voedsel in één keer.
Voedingsadviezen
- Eet één keer per week vis, bijvoorbeeld in plaats van vlees of op je brood. Kies liefst vette vis, zoals sardines, zalm of haring. De vetzuren in vis zijn goed voor de ontwikkeling van je baby. Eet niet meer dan twee keer per week vette vis. Eet geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren, geen roofvissen en geen paling uit Nederlandse rivieren.
- Slik voor en tijdens je zwangerschap elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Doe dit totdat je tien weken zwanger bent. Dan is de kans kleiner dat je een kindje krijgt met een open ruggetje of open schedel. Foliumzuur koop je zonder recept bij de drogist of apotheek. Meer informatie vind je ook op de website Strakszwangerworden.nl.
- Slik elke dag 10 microgram vitamine D. Zo houd je je botten en die van je kind gezond. Vitamine D koop je bij de drogist.
- Neem geen vitamine AD-preparaten. Je krijgt genoeg vitamine A binnen als je gezond eet. Te veel vitamine A is niet goed voor je baby.
- Ga niet lijnen als je zwanger bent. Jij en je baby krijgen dan te weinig voedingsstoffen binnen. Let niet te veel op de weegschaal, want dan kun je minder genieten van je zwangerschap. Probeer wel gezond te eten en snoep niet te veel. Val je de eerste drie maanden een paar kilo af door de misselijkheid? Dat is niet erg.
Tips om niet te zwaar te worden
- Neem altijd volkorenproducten. Dan zit je sneller vol.
- Neem als tussendoortjes groente of fruit. Kies bijvoorbeeld voor wortels, mandarijnen, appels, radijsjes of stukjes komkommer.
- Haal niet te veel ongezonde producten in huis.
Doe geen boodschappen als je honger hebt.