Voortgezet onderwijs

Van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is een grote stap voor je kind. Er verandert van alles. Op de middelbare school krijg je elk uur een ander vak, in een ander lokaal, van een andere docent en voor elk vak krijg je huiswerk mee. Vooral aan de hoeveelheid huiswerk zal je kind moeten wennen.

Welke school?
Bij de keuze voor een middelbare school kun je letten op de afstand, de kwaliteit, de levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging en eventueel de pedagogische opvatting van de school. Natuurlijk is ook het leerniveau van je kind hierbij van belang. In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies is gebaseerd op de schoolprestaties en op de uitslag van de Cito-toets.

Vmbo
Het vmbo is een samensmelting van het vbo en de mavo en staat voor ‘voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs'. De eerste twee jaar van het vmbo bestaan uit een basisvorming. Vervolgens kiest een leerling een leerweg en een sector, bijvoorbeeld de theoretische leerweg en de sector economie. Elke leerweg biedt een doorstroommogelijkheid naar het mbo (het middelbaar beroepsonderwijs).

Havo en vwo
Havo en vwo kennen een basisvorming van 2 of 3 jaar. Vervolgens kiest de leerling een profiel. Een profiel is een vooraf samengesteld vakkenpakket dat leerlingen voorbereidt op het hoger onderwijs. Een profiel bestaat altijd uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Jongeren met een havodiploma of een vwo-diploma kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs (hbo en wo).