Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Hoe ben je verzekerd en heeft het zin om een aanvullende verzekering af te sluiten of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga daarbij uit van je eigen situatie en maak je eigen keuzes. Misschien kunnen vergelijkingswebsites helpen.

Vergoedingen tijdens je zwangerschap
Vanuit de basisverzekering heb je recht op de volgende vergoedingen tijdens je zwangerschap:

  • Voorlichting en advies door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
  • Een 20-weken echo om eventuele aandoeningen of complicaties vroeg op te sporen.
  • Een combinatietest als je een verhoogd risico loopt op een kind met het syndroom van Down, Edwards of  Patau.
  • De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is alleen mogelijk na een positieve combinatietest.
  • De verloskundige of de huisarts kan je precies vertellen voor welke onderzoeken je in aanmerking komt. Voor de vergoeding combinatietest en de NIPT is een medische indicatie nodig. Vraag op tijd bij je zorgverzekeraar of het onderzoek wordt vergoed.

Het regelen van kraamzorg
Een van de dingen waar je op kunt letten is hoe de kraamzorg geregeld is.

  • Misschien mag je zelf een kraamcentrum uitkiezen, maar het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar contracten heeft met bepaalde kraamzorginstellingen.
  • Kraamzorg zit in het basispakket van de zorgverzekering. Je krijgt de kosten dus vergoed, maar je moet wel een verplichte eigen bijdrage betalen. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Vraag dit na bij je verzekeraar.
  • De basisverzekering vergoedt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen (geteld vanaf de dag van de bevalling). De dagen in het ziekenhuis of kraamhotel worden verrekend met het maximale aantal uren kraamzorg.
  • Meer informatie over de vergoeding van kraamzorg vind je op de website van Zorginstituut Nederland.

Wordt bevallen in het ziekenhuis gedekt?
Ja, als het medisch gezien nodig is. Als het medisch gezien niet nodig is, vraag dan eerst bij je eigen zorgverzekeraar na of een ziekenhuisbevalling wordt vergoed. Zo niet, dan kun je je er eventueel aanvullend voor verzekeren.

Meld je kind binnen vier maanden aan bij je zorgverzekeraar
Na de bevalling ben je verplicht om je kind binnen vier maanden aan te melden bij de zorgverzekeraar. Doe dit op tijd! Zo voorkom je dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.