Fietsen
Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.
Elektrische fiets (e-bike)
U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning.
Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken. U kunt ook een e-bike uitzoeken door vragen te beantwoorden in de digitale keuzehulp e-bike van Vilans Hulpmiddelenwijzer op internet.
Alvast online fietsen kijken? Op de website van de ANWB kunt u meer informatie vinden over elektrische fietsen. De ANWB heeft een fietsenvergelijker.
Snorfiets of scooter
Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur.
Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te bemachtigen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.
Driewielfiets
Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren.
Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met het CMD om de mogelijkheden na te vragen.
Een aangepaste fiets via de gemeente
Misschien kunt u nog blijven fietsen met wat aanpassingen aan uw gewone fiets. Bijvoorbeeld met een zadellift of steunwielen. Maar het kan ook zijn dat u een speciale aangepaste fiets nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, vierwielfiets, rolstoelfiets of handbike.
In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als aangepast fietsen voor u de beste oplossing is, dan komt u ervoor in aanmerking. U betaalt een eigen bijdrage.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het CMD. Meer lezen over de aanvraag kan op de pagina over de Wmo.
U kunt ook zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen.
Aangepaste fiets voor uw werk
Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag indienen.