Rolstoel
Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl De gemeente kan u helpen als u zich niet, of onvoldoende, lokaal kunt verplaatsen met een vervoermiddel. Bijvoorbeeld door een ziekte, een beperking of ouderdom.
De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. In bepaalde gevallen kunt u een aanvraag doen voor de toekenning van een vervoersvoorziening.
Soorten en maten
Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.
Rolstoel voor school of werk
Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.
Rolstoel voor tijdelijk gebruik
Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.
Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.
Rolstoel voor langdurig gebruik
U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.
Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.
U kunt contact opnemen met het CMD als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Daarna zal de medewerker van het CMD beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.
Vergoeding bij langdurig gebruik
Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Dat betekent niet dat elke rolstoel helemaal wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel kopen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.
Een sportrolstoel
Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.
De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een bepaald vast bedrag.
Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.
Informatie en advies
Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij: een ergotherapeut uw huisarts een revalidatiecentrum een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.