Scootmobiel en gehandicaptenvoertuig

Met een gehandicaptenvoertuig blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. Een gehandicaptenvoertuig is bijvoorbeeld een scootmobiel of een gesloten 45-kilometerwagen.

U kunt een gehandicaptenvoertuig kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Hoe regel ik het?
U kunt een melding doen via het bel mij terug formulier van de gemeente Nuenen.. Daarna zal een medewerker van het CMD (Centrum voor Maatschappelijke Deelname) met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Voor de vergoeding van een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien. Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden soms extra voorwaarden.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Scootmobiel: in natura of pgb
Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Onderhoud en eigen bijdrage
Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Scootmobiel kopen of huren
Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Scootmobiel kiezen
Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op internet vindt u meer informatie over de verschillende modellen. Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus
Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten. Meer informatie op de website van VVN.

Gesloten gehandicaptenvoertuig
Een andere optie is misschien een gesloten gehandicaptenvoertuig. Dat is een soort kleine auto met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Voor de vergoeding van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden soms extra voorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het CMD. U kunt dan ook navragen of het mogelijk is een pgb aan te vragen voor zo'n voertuig.

Verkeersregels
Voor een scootmobiel en een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg. Meer uitleg over de maximumsnelheden en de andere verkeersregels vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U heeft voor een scootmobiel of een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.