Burenhulp
Goed contact met de buren is belangrijk. Het vergroot het plezier om in uw wijk of buurt te wonen.
Elkaar een handje helpen
Een goede omgang met uw buren is ook erg handig. Want u kunt wat voor elkaar betekenen:
- U haalt bijvoorbeeld een boodschapje voor uw oudere buurvrouw, terwijl zij uw kapotte broek herstelt.
- Of u let op elkaars woning als u met vakantie bent.
- Of uw buurman van een paar huizen verderop helpt u een paar keer per jaar met ramen wassen, omdat u dat zelf niet meer kunt door gezondheidsproblemen.
Deze kleine dingen zijn ook bekend onder de naam burenhulp. Dit is meestal vrijwillig. Ook zijn er organisaties die burenhulp stimuleren. Kijk eens onder af en toe een ander helpen voor meer informatie.
Zorgen om de buren
Misschien vraagt u zich af of uw buren het nog wel zelfstandig redden. Bijvoorbeeld omdat uw buurman voor zijn zieke vrouw zorgt, maar zelf ook een dagje ouder wordt. Of omdat uw buurvrouw een alleenstaande moeder is en amper genoeg verdient om van rond te komen.
Dan kunt u helpen! Door zelf praktische hulp te bieden, maar ook door samen uit te zoeken waar uw buurman of buurvrouw terecht kan voor hulp en ondersteuning.
Misschien heeft uw buurman iets aan ondersteuning voor mantelzorgers. En misschien kunt u uw buurvrouw helpen door uit te kijken naar een betere baan. Of door uit te zoeken of ze in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Een onveilige situatie bij de buren
Het kan ook zijn dat u zich zorgen maakt om de gezondheid en veiligheid van uw buren: de woning is vervuild, het lijkt of ze zich verwaarlozen en soms hoort u hard geruzie en geschreeuw. Of misschien maakt u zich zorgen om de kinderen van de buren.
- Als u het moeilijk vindt om daar iets over te zeggen tegen uw buren zelf, kunt u het wel doorgeven aan de gemeente.
- U kunt ook contact zoeken met het meldpunt Veilig Thuis: 0800-2000.