Tips om te gaan bewegen
Hieronder staan allerlei tips om meer te gaan bewegen en te sporten. Bouw het sporten rustig op, maar probeer tegelijkertijd zo veel mogelijk te bewegen tijdens uw alledaagse activiteiten.
Bouw het rustig op
Bouw het sporten rustig op: start langzaam en kijk hoe het gaat. Dan houdt u het makkelijker vol. Door uw training geleidelijk op te bouwen, voorkomt u bovendien blessures.
Regelmaat en structuur
Probeer regelmatig te bewegen, ook al kost het u in het begin moeite. Lukt het om het vol te houden? Dan voelt u zich na een paar weken al fitter. Beweegt u regelmatig, dan levert u dat een behoorlijke gezondheidswinst op.
Elke dag bewegen
Alle vormen van lichaamsbeweging zijn goed. U kunt daarom uw dagelijks leven zo inrichten dat u meer beweging krijgt.
- Neem vaker de fiets, of ga lopend ergens naartoe.
- Als u fietst of loopt, doe dit dan in een stevig tempo.
- Neem de trap in plaats van de lift.
- Parkeer verder weg of stap een paar haltes eerder uit de bus, zodat u een stuk moet lopen.
- Haal uw boodschappen op de fiets.
- Loop tijdens het winkelen stevig door.
- Werk in uw tuin.
- Doe huishoudelijke klusjes, zoals ramen wassen.
- Loop tijdens het bellen.
- Ga een eindje lopen tijdens de lunchpauze en na het avondeten.
- Zet een roei- of fietsapparaat in uw huiskamer en sport tijdens het tv-kijken of muziek luisteren. Of doe oefeningen op een matje tijdens het journaal.
Naar een sportschool of sportclub
U kunt zelf beginnen met bewegen door bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen. Misschien vindt u het ook wel prettig om lid te worden van een sportschool of sportvereniging.
Dat kost wel geld, maar u krijgt er waarschijnlijk ook begeleiding bij. Als u zelf gaat sporten, kan het zijn dat uw motivatie gauw vermindert of dat u niet goed weet hoe u uw training moet opbouwen.
Joggen of hardlopen
Als u alleen gaat hardlopen, is het belangrijk dat u weet wat u doet. Kies een trainingsschema dat bij u past. En bouw het hardlopen heel rustig op.
U vindt trainingsschema's:
- bij de sportschool
- bij uw (sport)fysiotherapeut
- of gewoon door te googelen
Het kan ook fijn zijn om een tijdje mee te trainen bij een atletiekvereniging of een loopgroep.
Iets nieuws proberen
Behalve bekende sporten als zwemmen, fietsen, fitness of hardlopen kunt u ook nieuwe of andere vormen van beweging uitproberen. Bijvoorbeeld zumba, bodypump, spinning of pilates.
Proefles
Wilt u niet meteen lid worden van een vereniging of uzelf inschrijven bij een sportschool? Vraag dan of u een proefles kunt volgen. Zo krijgt u een idee of de sport bij u past. En of de sfeer u bevalt. Vaak is een proefles gratis.
Sporten voor senioren
Sporten is goed voor oud en jong!
Als het bewegen wat moeilijker gaat, kunt u iets voorzichtiger zijn.
- Kom rustig op gang.
- Doe een flinke warming-up en achteraf een cooling-down.
- Train niet te intensief.
- Let goed op uw balans.
- Let goed op uw ademhaling en hartslag.
Misschien is er een vereniging of andere instelling bij u in de buurt die sporttraining of sportactiviteiten voor senioren organiseert. Meestal is er dan ook goede begeleiding. U kunt dat eens navragen.
Samen bewegen
Het kan helpen om samen met anderen te gaan bewegen. In gezelschap van anderen geeft u minder snel op en doet u misschien wel extra uw best. Spreekt u bijvoorbeeld met een vriend een vaste avond af om samen te gaan sporten? Dan zorgt die afspraak ervoor dat u het er minder snel bij laat zitten als u een keer even geen zin heeft.
Weinig geld
Heeft u te weinig geld om een sport te kunnen betalen? Misschien heeft de gemeente een regeling om u te helpen.