Tips voor lichaamsverzorging
Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging.
Douchen
Van douchen wordt u grondig schoon, en een warme douche is goed voor stijve spieren en gewrichten. Door een beperking kan het lastig worden om te douchen. Bijvoorbeeld omdat u niet meer zo lang kunt staan of omdat u gemakkelijk valt.
U kunt uw badkamer hierop aanpassen. Denk aan douchebeugels of een douchestoel. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche leggen. U kunt vragen of iemand uit uw omgeving hiermee kan helpen, of u schakelt de hulp in van een ergotherapeut.
Tandenpoetsen
Kunt u niet goed tandenpoetsen, omdat u minder kracht heeft in uw handen? Er zijn speciale tandenborstels met een verdikt handvat te koop, zodat u meer houvast heeft. U kunt ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Dat kan uitkomst bieden als u de poetsbeweging met uw hand niet meer goed kunt maken.
Vraag eventueel advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen u adviseren over een geschikte tandenborstel.
Kunstgebit schoonmaken
Een kunstgebit kunt u het beste na elke maaltijd schoonmaken met groene zeep of een speciaal reinigingsmiddel. Borstel het gebit goed en spoel het af met water. Gebruik geen gewone tandpasta: dit is slecht voor het kunstgebit. Een keer per week kunt u het kunstgebit weken met een reinigingstablet.
Poets ook elke dag uw mond (ook uw gehemelte). Hiervoor kunt u een zachte tandenborstel en normale tandpasta gebruiken.
Baard scheren
Elektrisch scheren is vaak makkelijker dan nat scheren. Ook kunt u zich voor een keertje laten scheren in een kapsalon voor heren.
Huidverzorging
De huid is het grootste orgaan dat een mens heeft. Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.
Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.
Nagels knippen
U kunt uw nagels bijhouden met een nagelschaartje of een vijltje. Dat wordt lastig als u uw handen niet goed kunt gebruiken. U kunt eens kijken of u een handiger nagelschaartje kunt vinden bij de drogist, huishoudwinkel of thuiszorgwinkel.
U kunt ook af en toe naar de manicure of naar de pedicure gaan, voor de verzorging van uw handen en voeten. De pedicure kan ook aan huis komen.
Naar het toilet
Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan.
Als u moeite heeft om plaats te nemen op het toilet, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet, steunbeugels, of een toiletbrilverhoger. U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel.
Urineverlies
Als u ongewild urine verliest, kan het zijn dat u last heeft van incontinentie voor urine. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer u moet niezen of lachen, of wanneer u niet op tijd het toilet bereikt. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.
Urine-incontinentie is vervelend. Het kan zijn dat u zich schaamt en hierom geen hulp durft te zoeken. Toch kunt u er beter mee naar de huisarts gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en bekijkt wat u er aan kunt doen.
Verzorging aan huis
Veel pedicures en kappers komen ook aan huis. De tandarts doet dit soms ook. U kunt bij uw tandarts en mondhygiënist navragen of dit mogelijk is.
Doorliggen voorkomen
Ligt u veel in bed? Dan is het slim om in bed regelmatig van houding wisselen. Anders kunt u doorligwonden krijgen. Misschien heeft u hulp nodig bij het wisselen van houding. Uw partner of iemand anders uit uw omgeving kan daarbij helpen. Er zijn ook hulpmiddelen voor, zoals een glijlaken.
U kunt natuurlijk ook advies vragen aan uw ergotherapeut of een wijkverpleegkundige.
Hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen die het doen van de persoonlijke verzorging wat gemakkelijker kunnen maken.
- Steunbeugels voor in uw toilet en uw badkamer, antislipmatten, een douchestoel of -kruk.
- Speciale borstels en sponzen op een steel kunnen u helpen bij het douchen.
- Er zijn hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden.
- Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen? Dan heeft u misschien iets aan 'transferhulpmiddelen'.
Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer van Vilans en zelf kopen.
Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar vraagt u ook aan uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed.
Hulp van een vrijwilliger
Vaak is de partner of een ander familielid degene die helpt bij de dagelijkse verzorging. Soms kan het nodig zijn dat deze zorg tijdelijk wordt overgenomen. In zo'n geval kan een vrijwilliger helpen. U kunt eens kijken onder Vrijwilliger nodig voor de mogelijkheden.
Professionele hulp
Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En kunt u niet genoeg hulp krijgen van mensen uit uw naaste omgeving? Dan kunt u thuiszorg krijgen. Dit heet ook wel wijkverpleging. Dat is een combinatie van verzorging en verpleging. Heeft u geen verpleging nodig, dan kunt u ook alleen hulp bij de verzorging aanvragen.