Seksueel geweld

Seksueel geweld is erg ingrijpend voor het slachtoffer en zijn of haar naasten. Snel ingrijpen is belangrijk. Praat erover met mensen die u vertrouwt, zoek hulp en laat lichamelijk onderzoek doen.

Wat is seksueel geweld?
Bij seksueel geweld wordt iemand gedwongen seksuele handelingen uit te voeren, te ondergaan, of er getuige van te zijn. Dit kan samengaan met bedreiging, met lichamelijk geweld of met emotionele chantage. Seksueel getinte opmerkingen kunnen ook een vorm zijn van seksueel geweld of seksuele intimidatie.

Het misbruik kan grote gevolgen hebben. Slachtoffers kunnen last krijgen van depressie en angsten. Of in hun verdere leven problemen hebben met seks en relaties. Hulp zoeken is dus belangrijk.

Praten helpt
Het is heel moeilijk om te praten over (vermoedens van) seksueel geweld. Schaamte, schuldgevoel en angst maken dat mensen vaak lang hun mond houden. Bovendien is de dader vaak een bekende, met een machtspositie over het slachtoffer.

Toch is het belangrijk om erover te praten. Bent u slachtoffer van seksueel geweld? Of heeft u vermoedens van seksueel geweld in uw omgeving? Praat dan met iemand die u vertrouwt. Samen kunt u bekijken waar u hulp wilt zoeken. Het kan ook gebeuren dat u ontdekt dat uw vermoeden niet klopt. Dan is het ook goed om daarachter te komen.

Hulplijnen
U kunt bij verschillende hulplijnen terecht voor advies en een luisterend oor:

  • Hulplijn Verbreek de stilte: telefoonnummer 0900 9999 001.
  • Veilig Thuis: 0800 2000. Bij seksueel geweld in huiselijke kring. 24 uur per dag bereikbaar.
  • De Luisterlijn: 0900 0767. 24 uur per dag bereikbaar.
  • Tegen Haar Wil: 0592 - 34 74 44. Speciaal voor vrouwen.

Bij al deze hulplijnen kunt u anoniem blijven als u dat wilt.

Laat u onderzoeken
Bent u slachtoffer van aanranding of verkrachting? Laat u snel onderzoeken. Bij voorkeur binnen 72 uur. U kunt dan worden behandeld aan de lichamelijke gevolgen, zoals een zwangerschap, verwondingen of SOA's. Bovendien kan er bewijsmateriaal worden verzameld, voor als u later aangifte wil doen.

Voor een lichamelijk onderzoek kunt u terecht bij de huisarts. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar verdere hulp. Uw arts heeft een zwijgplicht: hij mag niets aan de dader of anderen in uw omgeving vertellen. Wilt u liever niet naar uw huisarts, dan kunt u terecht bij een Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). Daar kunt u anoniem worden onderzocht. Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar de huisarts of het CSG.

Aangifte doen
U kunt aangifte doen van seksueel geweld bij de politie. U krijgt dan eerst een gesprek met een zedenrechercheur. Hij of zij bespreekt met u wat er gebeurd is en wat er strafrechtelijk gezien mogelijk is. Daarna volgt politieonderzoek en eventueel een proces tegen de dader.

Maak voor het doen van aangifte een afspraak via 0900-8844.

Slachtofferhulp
Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele, juridische en praktische ondersteuning aan slachtoffers van seksueel geweld. Een medewerker van Slachtofferhulp kan bijvoorbeeld met u meegaan naar de rechtbank, helpen met het invullen van formulieren of gewoon een luisterend oor bieden. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Lotgenotencontact
Voor de verwerking van seksueel misbruik kan contact met lotgenoten fijn zijn. Een paar initiatieven voor lotgenotencontact op een rij:

Seksuele intimidatie
Bij seksuele intimidatie is er sprake van seksuele toenaderingen waar het slachtoffer niet van gediend is. Het kan gaan om ongewenste aanrakingen, seksueel getinte opmerkingen of gedwongen seksuele handelingen.

Soms is de grens tussen een leuk bedoelde opmerking en seksuele intimidatie niet helemaal duidelijk. Degene die van seksuele intimidatie wordt beschuldigd, vindt vaak dat er niets aan de hand is. De grenzen van het slachtoffer zijn hierbij het belangrijkst. Als iemand het gevoel heeft lastiggevallen te worden, is er sprake van seksuele intimidatie.

Seksuele intimidatie kan samengaan met discriminatie als u wordt benadeeld vanwege uw geslacht.