Tips en adviezen als u ontslagen wordt
Krijgt u ontslag, of dreigt u dit te krijgen? Ga niet meteen akkoord, blijf uw werk goed doen en schakel rechtshulp in. Gaat het ontslag toch door? Misschien heeft u recht op een transitievergoeding, WW-uitkering en verschillende toeslagen.
Blijf uw werk goed doen
Krijgt u ontslag, dan kunt u daar behoorlijk door van slag raken. Het ontslag kan allerlei gevoelens bij u oproepen, variërend van boosheid tot verdriet. Die gevoelens kunnen u dwars komen te zitten tijdens het werk. Terwijl u vaak niet meteen weg bent als u te horen hebt gekregen dat u wordt ontslagen. Probeer uw aandacht dus bij uw werk te houden en uw werk zo goed mogelijk te blijven doen. Zo geeft u uw werkgever geen extra redenen om u te ontslaan.
Ga niet direct akkoord
Als uw werkgever voorstelt om u te ontslaan, teken dan niet meteen dit ontslagvoorstel. U kunt zeggen dat u er eerst over na wilt denken. Zo heeft u de tijd om eventueel advies in te winnen bij uw vakbond, de ondernemingsraad, uw rechtsbijstandsverzekering of een advocaat. Bent u het niet eens met uw ontslag, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken.
Belangrijke documenten verzamelen
Verzamel en bewaar alle documenten die belangrijk kunnen zijn voor uw ontslag, zoals:
- uw arbeidscontract;
- het sociaal plan; hierin staan afspraken over de gevolgen van een reorganisatie voor u als werknemer. U leest er meer over op Werkwacht.nl.
- de ontslagbrief van uw werkgever;
- verslagen van functioneringsgesprekken en alle andere documenten waaruit blijkt hoe u gefunctioneerd heeft.
Heeft u mondeling ontslag gekregen? Vraag dan om een schriftelijke versie.
Juridisch advies
Als u bezwaar wilt maken tegen uw ontslag, moet u een schriftelijke reactie opstellen.
Het is verstandig om uw schriftelijke bezwaar door een deskundige te laten controleren. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u die inschakelen. U kunt misschien ook terecht bij uw vakbond, het Juridisch Loket of een advocaat.
Transitievergoeding
Bent u meer dan 2 jaar in dienst? Dan krijgt u een transitievergoeding als u wordt ontslagen. U kunt het geld vrij besteden. Bijvoorbeeld aan scholing voor een nieuwe baan. Hoe hoog de transitievergoeding is, hangt af van:
- het aantal jaren dat u in dienst bent, per half jaar
- uw maandsalaris
Op mijnwerkenzekerheid.nl kunt u berekenen hoe hoog een transitievergoeding in uw situatie ongeveer uitvalt.
WW-uitkering aanvragen
Zodra u weet dat u wordt ontslagen, kunt u zich als werkzoekende aanmelden bij het UWV. U kunt daar informeren of u in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering.
Toeslagen
Daalt uw inkomen? Dan kunt u nagaan of u misschien in aanmerking komt voor toeslagen, zoals huurtoeslag, woonkostentoeslag en zorgtoeslag.
Solliciteren
Meer lezen over solliciteren.
Scholing
U kunt zich laten bijscholen of omscholen om het vinden van een nieuwe baan gemakkelijker te maken.