vitaliteitsmarkt


toegang voor iedereen tot zelfzorg en lokale diensten
 

Op de Vitaliteitsmarkt kun je terecht voor allerlei producten, apps en diensten die helpen om het leven aangenamer, zinvoller of gezonder te maken. Je kunt er zien welke diensten bij jou in de buurt worden aangeboden en in contact komen met organisaties die bij jou in de wijk actief zijn. Ook kun je er nagaan welke zelfzorg of andere eHealth programma's voor jou interessant zijn. Kortom, een lokale marktplaats voor vitaliteitsproducten.

Vitaliteitsmarkt is een concept dat ontstaan is binnen het Samen Beter netwerk. Dit netwerk ambieerde de samenleving gezonder te maken en een transformatie in gang te zetten door een nieuw perspectief in te nemen. Met een primaire focus op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit in plaats van op het bestrijden van ziekte. Daarmee conformeert het Samen Beter netwerk, met Wikiwijk als actief partner in de diverse proeftuinen, zich aan de uitgangspunten van Positieve Gezondheid.

Zelfzorg is een essentieel onderdeel van een Vitaliteitsmarkt en kan naast de lokale diensten worden aangeboden op een online Wikiwijk community-platform. Daar kunnen deelnemers rechtstreeks gebruik maken van zelfzorgprogramma's, zonder opnieuw in te loggen. Ze worden aan de kant van de eHealth aanbieder herkend als bewoner en krijgen toegang tot de programma's.

Maar de Vitaliteitsmarkt van Wikiwijk biedt meer dan dit. Iedere lokale aanbieder van diensten kan op de Vitaliteitsmarkt een serviceloket openen waarmee mensen eenvoudig kunnen communiceren met de aanbieder. Bijvoorbeeld door te beeldbellen via een opvallende button, op de bereikbare momenten die de aanbieder zelf in kan stellen. Of in plaats daarvan te chatten met de aanbieder.

Iedereen kan een kijkje nemen in de Vitaliteitsmarkt. Je kunt er rustig in rondbladeren, zien wat het aanbod is en in sommige gevallen daar ook als bezoeker gebruik van maken. In andere gevallen is een account nodig. Dat verschilt per gemeente of wijk, iedere lokale aanbieder van een Wikiwijk kan zelf bepalen wat is toegestaan.

eHealth aanbieders in Wikiwijk omgevingen

  • Therapieland
  • MindDistrict
  • HeadEase

privacy en veiligheid

De uitwisseling tussen Wikiwijk met systemen van externe leveranciers gebeurt via (open) standaarden, zoals GIDS Health Tools Interoperability (HTI). GIDS Open Standaarden beperkt zich uitdrukkelijk niet tot het medische domein maar verbindt juist oplossingen over de domeinen van gezondheid, welzijn en zorg heen. GIDS Open Standaarden hanteert daarvoor een eigen veiligheidskader. Meer over de veiligheid van Wikiwijk...

Aangesloten wikiwijken

Wijkplatform - Achtse Barrier
Dorpsplatform - Son en Breugel

Wijkplatform - Tongelre
Wijkplatform - Gestel
Wijkplatform - Woensel
Dorpsplatform - Gerwen (in voorbereiding)

 

Relevante websites

GROZzerdam - Vitaal in Brainport