community-platform
online gereedschap voor contact, samenwerking en diensten
Wikiwijk is een compleet community-platform. Ontstaan vanuit de wens naar een duurzaam wijkplatform, als onderdeel van de infrastructuur van de wijk, eigendom van bewoners en/of organisaties die in de wijk actief zijn. Een plek waar mensen elkaar gemakkelijk kunnen vinden voor het delen van informatie, voor onderlinge communicatie en alerlei vormen van samenwerking. Een plek waar veiligheid en privacy gewaarborgd zijn omdat de spelers in de wijk eigenaar zijn van de data, in tegenstelling tot Facebook, Nextdoor of andere grote speler.
De focus van Wikiwijk ligt zowel op zelfregie voor iedere bewoner als op het aanbieden van ondersteuning en zorg in een sociale context. Wikiwijk heeft hiervoor eigen gereedschap ontwikkeld, waarmee het platform naar eigen inzicht kan worden ingericht. Bij het ontwikkelen en doorontwikkelen staat ook het kunnen koppelen met bestaande applicaties voorop. Dit maakt Wikiwijk geschikt voor het opzetten van een diversiteit aan online dienstverlening, zoals het inplannen van afspraken met zorgverleners, het beeldbellen via een centrale voor wijkprofessionals of het starten met een eHealth programma voor zelfzorg.
Meer dan een wijkplatform
Het resultaat is een platform dat snel kan worden ingezet als basis wijkcommunity en daarnaast ruime mogelijkheden biedt om op te schalen of uit te breiden naar volwaardig dienstenplatform.
- om samenwerking tussen verschillende wijken en lokale of regionale organisaties optimaal te faciliteren
- om mensen met dezelfde interesses of belangen met elkaar in contact te brengen
- om gebruik te maken van meerdere eHealth toepassingen, waaronder gevalideerde zelfzorgmodules
Inmiddels hebben 10.000 inwoners en professionals een Wikiwijk-account, verspreid over heel Nederland.
Nationale en Europese projecten
Het oorspronkelijke concept is rond 2010 met bewoners en wijkprofessionals in zorg en welzijn in Tilburg en omstreken uitgewerkt tot een eerste wikiwijk-platform. In de periode 2010-2020 is er ontwikkeld en doorontwikkeld binnen Slimme Zorg Brabant trajecten en AAL Europe projecten, met een focus op het ondersteunen van zelfstandig wonende ouderen en de leefbaarheid in dorpen en wijken.
Daarnaast is een intensieve samenwerking ontstaan binnen het nationale SamenBeter netwerk dat ambieert de samenleving gezonder te maken door zich primair op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit te richten, in plaats van op het bestrijden van ziekte. Met Wikiwijk als online ondersteuning van nieuwe vormen van samenwerking op wijkniveau.
Binnen het Europese SocialCare project (2015-2017) is Wikiwijk ingezet als basisplatform voor het testen en implementeren van nieuwe sensortechnologiëen voor ouderenzorg in een sociale omgeving. Eerste Verdieping werkte hierin onder meer samen met Stichting Ouderenfonds, ATOS Worldline Spanje en Johanniter International Brussel.
Binnen het Europese AAL MI-Tale project (2017-2019) is de Wikiwijk technologie gebruikt voor de ontwikkeling van een spel voor mensen met geheugenproblematiek op basis van de beproefde Böhm-methodiek. Eerste Verdieping werkte hierin onder meer samen met Stichting Ouderenfonds, ENPP Oostenrijk en Zorgboerderijen Zuid Nederland.